7 Manieren om op legale wijze de BPM aangifte te verlagen

Zodra je een auto in het buitenland koopt, moet je BPM aangifte doen. Omdat je uiteraard zo weinig mogelijk BPM betaalt, volgen hieronder 7 tips hoe je de BPM zo laag mogelijk houdt.

1. BPM aangifte op basis van marktwaarde

Iedereen die wel eens een auto aan een handelaar heeft verkocht weet dat de prijs die je voor je auto krijgt schrikbarend laag is. Dit wordt ook wel de handelsinkoopwaarde van de auto genoemd.

De lage handelsinkoopwaarde kan weer een gunstig effect hebben op de te betalen BPM: BPM kan berekend worden op basis van deze lage waarde.

Uiteraard staat de belastingdienst hier niet positief tegenover, maar het is wel toegestaan om op deze manier de BPM te berekenden. Het zou ook van den zotte zijn om BPM bet betalen over het deel wat de auto niet waard is.

2. Importeer een auto met schade (en laat de auto taxeren)

Wanneer een auto schade of andere mankementen heeft, daalt deze in waarde. Bij een normale BPM aangifte betaal je al snel teveel BPM voor de auto.

Het is wel belangrijk om de auto met schade te laten taxeren door een erkende BPM-taxateur. Hierdoor betaal je nooit teveel BPM.

3. Verhuis een auto BPM-vrij mee

Wanneer je minimaal een jaar in het buitenland woont, mag je je auto BPM-vrij meeverhuizen naar Nederland. Verder is er de voorwaarde dat de auto minimaal een jaar in Nederland gebruikt wordt.

4. Doe BPM aangifte op basis van een historisch tarief

De berekening van BPM wordt tegenwoordig op basis van CO2 uitstoot gebaseerd. Hoe hoger de CO2 uitstoot, des te hoger de BPM. Schaf je een auto uit een ouder bouwjaar aan, dan is er geen sprake van een verplichting hier BPM over te berekenen.

5. Koop een jonge auto met een gemiddeld hoge km stand

Wanneer de kilometerstand hoger dan gemiddeld is, zal er minder BPM betaald hoeven worden dan bij een lagere kilometerstand. De nieuwere auto’s van tegenwoordig hebben een sterke motor en kunnen makkelijke enkele tonnen kilometers draaien.

6. Koop een auto met bijzonder lage CO2 uitstoot

Hoe lager de CO2 uitstoot, des te lager het BPM bedrag wat betaald moet worden. Kleine auto’s worden bijna niet belast.

7. Koop een jonge auto met veel opties

Over het algemeen betaal je minder BPM voor een auto van bijvoorbeeld een jaar oud met veel opties dan voor dezelfde auto die nieuw is maar in de basisuitvoering.

www.bpm-aangifte.nl