Afdragen belasting bij het importeren

Één van de bekendste en meest afgedragen belastingen in ons land is ongetwijfeld de bpm. De belasting personenauto’s en motorrijtuigen die voor iedere auto die hier  staat ingeschreven moet worden betaald is makkelijk te berekenen via vele site’s. Maar als u bijvoorbeeld zelf een auto importeert en alvast zelf wilt berekenen hoe hoog de kosten van de bpm zullen uitvallen willen wij u alvast een eindje op weg helpen.

Allereerst is belangrijk om te weten dat bpm alleen over een auto die langer dan 14 dagen in Nederland rondrijd betaald hoeft te worden. Als mensen uit het buitenland hier zijn voor een korte vakantie hoeven ze dus geen bpm af te dragen aan onze staatskas. Een andere uitzondering op het betalen van bpm zijn auto’s met een uitstoot die onder de laagste categorie valt. Dit is voor benzineauto’s 88 gram co2 per kilometer en voor dieselauto’s 85 gram per kilometer. Valt u niet onder deze voorwaarden dan moet u wel belasting personenauto’s en motorrijtuigen betalen en die bepaalt u door allereerst de co2 uitstoot te  bepalen. Dan vind u op de site van de Belastingdienst een schema voor zowel diesel als benzineauto’s waarin u af kunt lezen hoe veel u zult gaan betalen. Dit schema is voor beide soorten ingedeeld in vier groepen die van minst vervuilend naar meest vervuilend zijn ingedeeld. En zoals u al zult verwachten betaalt u voor de meest vervuilende auto’s ook het meeste bpm.

Als het om een benzineauto gaat bent u na het bekijken van dit schema klaar. Maar voor een auto die op diesel rijdt zult u nog een extra toeslag moeten betalen. Deze dieseltoeslag bedraagt €72,93 voor elke gram boven de 70 gram co2 per kilometer. Dit bedrag telt u op bij het bedrag dat u in het schema heeft afgelezen en dan heeft u ook voor uw dieselauto het bpm berekent. We wensen u veel succes met het berekenen van uw bpm en hopen u met deze tekst een eindje op weg te hebben geholpen!